TODAY NEWS

Pentru dispeceriPentru dispeceri - stickyPentru manageriPentru manageri - stickyPentru soferi - stickyUncategorizedPermisul de Acces Kent – Obligatoriu la intrarea in UK

De la 1 ianuarie 2021, toţi şoferii de camioane ce transportă marfă şi intră în comitatul Kent din UK, pe ruta spre Europa, vor avea nevoie de un permis de access: The Kent Access Permit (KAP). Ce reprezintă acest permis? Permisul de acces Kent este un certificat pentru șoferii care efectuează sarcini de transport internațional din Marea Britanie în Europa. Practic permisul validează faptul că șoferii au completat deja documentația necesară înainte de a intra...
TSG Admin17 decembrie 2020290813 min
https://stiidelatsg.ro/wp-content/uploads/2020/12/PERMISUL-DE-ACCES-IN-KENT-1.png

De la 1 ianuarie 2021, toţi şoferii de camioane ce transportă marfă şi intră în comitatul Kent din UK, pe ruta spre Europa, vor avea nevoie de un permis de access: The Kent Access Permit (KAP).

 1. Ce reprezintă acest permis?

Permisul de acces Kent este un certificat pentru șoferii care efectuează sarcini de transport internațional din Marea Britanie în Europa. Practic permisul validează faptul că șoferii au completat deja documentația necesară înainte de a intra în Kent.

 

 1. Cui se adresează permisul de acces Kent?
 • Tuturor șoferilor de camioane (atât șoferilor britanici, cât și non-britanici) care îndeplinesc sarcini de transport internațional și se îndreaptă spre Europa prin comitatul Kent pentru a traversa Canalul.
 • Vehiculelor ce depăşesc 7.5 tone.

Excepţie fac doar şoferii de camion ce vor avea rute interne ce încep şi se termină în Kent. In acest caz, permisul nu este obligatoriu şi nu este necesar să fie obţinut.

 1. Cum pot obţine permisul?

Pentru a obține permisul de acces Kent, trebuie să primiți undă verde de la serviciul „Check an HGV is ready to cross the border”, limba românăVerificați dacă autovehiculul
greu de marfă (HGV) este pregătit să treacă frontiera”, link acces:
https://bit.ly/3r0cs4w

Până când ajungeți în comitatul Kent, aveți nevoie ca toată documentația să fie declarată online!

Pe baza informațiilor autodeclarate, serviciul va indica dacă șoferul camionului este pregătit pentru a trece frontiera sau nu. Sistemul va utiliza un model tip “semafor” şi va indica după cum urmează:

 • VERDE: toate documentele relevante au fost declarate, iar mărfurile pot fi duse la port.
 • PORTOCALIU: documentele au fost declarate dar şoferul trebuie să obţină numărul de referinţă al operaţiunii vamale (MRN). Acesta se poate deplasa la Biroul de Plecare pentru a finaliza procesele vamale si pentru a obţine codul MRN.
 • ROȘU: documentele nu sunt complete, iar mărfurile nu pot fi duse în port.

Dacă toată documentaţia a fost depusă şi este completă, permisul de acces Kent se va trimite pe e-mail.

 • O simulare a documentului în imagini se poate accesa AICI.

 

 1. Cât timp este valabil permisul de acces Kent (KAP)?

Fiecare permis KAP va fi valabil 24 de ore pentru a acoperi o singură călătorie.

 • IMPORTANT! In cazul în care şoferul nu şoferul nu se încadrează în acest interval, este OBLIGATORIU să aplice pentru un nou permis. In caz contrar se va aplica o amenda în valoare de 300 de lire.
 • Persoana ce utilizează acest serviciu va putea alege data şi ora la care să înceapă perioada de valabilitate.
 • Permisul se aplică indiferent dacă autovehiculul transportă marfă sau nu.

 

 1. De ce documente voi avea nevoie?

Serviciul “Check an HGV is ready to cross the border” vă va întreba dacă este deținută documentația vamală aplicabilă, de exemplu:

 • Numărul de referință al operaţiunii vamale(MRN) pentru declarația vamală de import UE – se poate prezenta în format digital.
 • Document de însoțire a tranzitului – Transit Accompanying Document (TAD)
 • Carnet ATA: Carnetul ATA este un document internaţional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar circulă liber, fără plata unor taxe vamale de tranzit şi/sau de import
 • Carnet TIR: Mărfurile circulă sub acoperirea unui carnet TIR, care are dublă valoare: declaraţie vamală de tranzit şi document de garanţie. Acest carnet este eliberat transportatorilor de către asociaţiile garante agreate de autoritatea vamală din fiecare ţară semnatară.

Detalii despre toate aceste documente găsiți aici:

 1. Lista de verificare a documentelor vamale
 2. Documente vamale: declarație de import, TAD, CTC, ATA, TIR

Important!

De la 1 ianuarie 2021 va fi necesară şi o declarație EXS de siguranță și securitate, cu excepţia transportului de paleţi şi de containere goale. Declarațiile de siguranță și securitate se vor solicita la importuri către, și la exporturi dinspre Marea Britanie.

Totuși, pentru a diminua impactul pandemiei de coronavirus, se va renunța la declarațiile de import legate de siguranța și securitatea mărfurilor din UE spre Marea Britanie timp de 6 luni, până la 30 iunie 2021.

 • Există două tipuri de declarații de siguranță și securitate: o declarație sumară de ieșire (EXS) și o declarație sumară de intrare (ENS).
 • Pentru loturile exportate din Regatul Unit, datele EXS sunt, în mod normal, combinate cu declarația de export (declarație vamală).
 • Unui transportator i se solicită să prezinte un ENS autorității vamale a țării în care intră lotul. Detalii: https://bit.ly/3ajIItH

Pentru mărfuri restricţionate, animale vii, produse alimentare, serviciul poate solicita de exemplu:

 • Certificatele de sanitare veterinare pentru exportul produselor de origine animală;
 • Certificate fitosanitare;
 • Documentație pentru anumite mărfuri restricționate de ex. Mărfuri CITES (import, export si tranzit obiecte, părţi sau produse aparţinând regnului vegetal şi animal) – https://bit.ly/3gOJ1hg ; https://bit.ly/3r0AqMV

Detalii despre certificatele suplimentare găsiți aici:

 

 1. Ce se întâmplă dacă nu am permisul?

Autorităţile competente vor putea emite sancțiuni transportatorilor care se îndreaptă către Dover sau Eurotunnel fără a avea acest permis.

Amenda de 300 de lire sterline va fi impusă șoferului, mai degrabă decât transportatorului sau expeditorului care are responsabilitatea formală pentru completarea documentelor vamale.

 

Guvernul Marii Britanii a publicat un ghid complet pentru transportatori şi şoferi.

Documentul explică în detaliu cum se va efectua transportul de mărfuri între Marea Britanie şi UE de la 1 ianuarie 2021. Se poate accesa AICI: https://bit.ly/38bkI99

Dacă ai întrebări, nu ezita să ne scrii. O întreagă echipă de suport îți stă la dispoziție.

#echipaTSG

TSG Admin

Adauga un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii