TODAY NEWS

Pentru dispeceriPentru dispeceri - stickyPentru soferiFranta – reguli de instalare autocolante semnalizare unghi mort!

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, vehiculele grele ce operează în zonele urbane din Franța, trebuie să fie echipate cu autocolante de semnalizare unghi mort.   Scopul noului regulament este acela de a atenţiona utilizatorii vulnerabili (biciclisti, pietoni, utilizatori de scutere etc.) care circulă pe drumurile publice, despre unghiul mort al acestor vehicule. Această cerinţă se aplică atât vehiculele de transport de mărfuri, cât și celor de transport persoane, ce depăşesc greutatea de 3.5...
TSG Admin8 ianuarie 202122637 min
https://stiidelatsg.ro/wp-content/uploads/2021/01/Franta-introduce-obligativitatea-sistemului-de-avertizare-a-punctului-mort-pentru-vehicule-grele-3.png

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, vehiculele grele ce operează în zonele urbane din Franța, trebuie să fie echipate cu autocolante de semnalizare unghi mort.

 

Scopul noului regulament este acela de a atenţiona utilizatorii vulnerabili (biciclisti, pietoni, utilizatori de scutere etc.) care circulă pe drumurile publice, despre unghiul mort al acestor vehicule.

Această cerinţă se aplică atât vehiculele de transport de mărfuri, cât și celor de transport persoane, ce depăşesc greutatea de 3.5 tone (vehiculele agricole si forestiere sunt scutite).

De ce trebuie să ţii cont?

 1. Fiecare camion care circulă în Franţa, trebuie să afişeze minim 3 autocolante (camion, cap tractor), până la 6 autocolante (combinații tractor + semiremorci), în funcţie de ansamblul cu care circulă, mai precis cu sau fără remorcă.
 2. Dimensiunea autocolantelor este de 25 x 17 cm, şi trebuie să fie vizibile din lateralele şi din spatele vehiculelor.
 3. Autocolantele se aplică pe partea din spate a vehiculului, (între 0,9 și 1,5 m de sol), precum și pe fiecare parte laterală, în primul metru din față, cu excepția suprafețelor vitrate (între 0,9 și 1, 5m de la sol).
 4. Instrucţiunile de instalare sunt explicate în detaliu AICI.
 5. Autocolantele trebuie să rezistere razelor UV şi nu ar trebui să se deterioreze în timp, fiind important să fie REFLECTORIZANTE. 

De unde se pot achiziţiona?

Nu există un punct oficial de distribuție pentru autocolante. Există însă mai multe opţiuni:

 1. Website francez: https://bit.ly/2Lr8DVL
 2. Infotrucker https://bit.ly/3hSuSzW
 3. Produse pe cont propriu- tipografii/alte servicii de print specializat.

 Atenţie!

In situaţia în care le comanzi la o tipografie este foarte important să fie solicitată o imprimare digitală în patru culori cu laminare lucioasă, şi să se ţină cont de dimentiunea de 25 x 17 cm.

Modelul de autocolant aprobat de către autorităţi se poate descărca direct de AICI.

Există și excepţii:

 • Obligaţia semnalizării pe spate nu se aplică autovehiculelor și vehiculelor tractate pentru care există o imposibilitate tehnică. Acesta este cazul, spre exemplu, vehiculelor de tip semiremorcă port-container, transportor auto, echipamentelor de tractare temporară a semiremorcilor in terminale, vehiculelor cisternă, vehiculelor cu platformă, benelor cu ușă detașabilă, platformelor tip carucior.
 • Obligaţia semnalizării pe laterale nu se aplică vehiculelor tractate pentru care există o imposibilitate tehnică. Aceste vehicule vor purta semne laterale într-o poziție compatibilă cu caracteristicie lor tehnice.

 

Important!

 1. Amenzile pentru nerespectarea acestei cerinte se vor incadra la suma de 136 de euro, dar pot ajunge si la 750 de euro.
 2. Decretul de punere în aplicare a articolului R. 313-32-1 din codul rutier privind punctele oarbe ale vehiculelor grele se poate accesa aici: https://bit.ly/35ibPtJ

Comunicatul oficial de presa al Guvernului Francez îl găsești aici.

Dacă ai întrebări, nu ezita să ne scrii. O întreagă echipă de suport îți stă la dispoziție.

#echipaTSG

TSG Admin

Adauga un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii