TODAY NEWS

De actualitate in transporturiPentru dispeceriPentru dispeceri - stickyPentru soferiPentru soferi - stickyFranta introduce noi autocolante obligatorii pentru camioane si autocare

In data de 20 noiembrie 2020 Franţa a emis un decret ce presupune introducerea unor noi reguli pentru camioane si autocare. Acest nou decret are scopul de a consolida protecţia utilizatorilor vulnerabili (biciclişti, pietoni, utilizatori de scutere etc.) care circulă pe drumurile publice. Decretul presupune introducerea în mod obligatoriu a sistemului de avertizare a punctului mort pentru vehicule grele. Ca parte a eforturilor guvernului francez de a reduce numărul de accidente, noul regulament se aplică...
TSG Admin11 decembrie 20206102966 min
https://stiidelatsg.ro/wp-content/uploads/2020/12/Poza-postare-Stiidelatsg_Autocolant-Franta.png

In data de 20 noiembrie 2020 Franţa a emis un decret ce presupune introducerea unor noi reguli pentru camioane si autocare.

Acest nou decret are scopul de a consolida protecţia utilizatorilor vulnerabili (biciclişti, pietoni, utilizatori de scutere etc.) care circulă pe drumurile publice.

Decretul presupune introducerea în mod obligatoriu a sistemului de avertizare a punctului mort pentru vehicule grele.

Ca parte a eforturilor guvernului francez de a reduce numărul de accidente, noul regulament se aplică de la data de 1 ianuarie 2021.

Prima parte a planului de siguranţă

 • Incepând cu data de 1 ianuarie 2021, toate vehiculele grele din Franţa (vehiculele de transport marfă / persoane) trebuie să fie echipate cu semne de avertizare ce au scopul de a-i informa pe ceilalţi despre punctele oarbe ale vehiculului lor.
 • Această cerinţă se aplică vehiculelor ce depăşesc 3.5 tone şi operează în zonele urbane.
 • Vehiculele agricole şi forestiere sunt scutite de această cerinţă.
 • Autocolantul (sau autocolantele) trebuie să fie vizibile din lateralele şi din spatele vehiculelor.

Important!

Fiecare camion ce ajunge să circule în Franța trebuie să afișeze aceste autocolante pe cap tractor și/sau remorcă, în funcție de ansambul cu care circulă. Astfel, numărul minim pentru fiecare camion este de 3 de autocolante!

Instrucţiunile de instalare în detaliu se pot accesa AICI.

Pentru moment, autocolantele se pot achiziţiona de pe următoarele pagini online:

Infotrucker – Sticker “Atenție! Unghiuri Moarte” 

15 ron/autocolant

sau

https://stick-attack.fr/stickers-pour-camions

1.95 euro/autocolant fără transport sau alte taxe din Franța incluse în preț (app 5.9 euro/autocolant cu aceste costuri incluse).

Amenzile pentru nerespectarea acestei cerinţe se vor încadra la suma de 136 de euro, dar pot ajunge şi la 750 de euro.

 

A doua parte a planului de siguranţă Cerinţa autocolantului reprezintă doar o parte a planului de siguranţă aprobat.

Pentru a se conforma decretului, vehiculele trebuie să fie echipate astfel încât şoferul să nu aibă câmpul vizual (înainte, către dreapta şi stânga) obstrucţionat, pentru a conduce în siguranţă.

 Spre exemplu:

 • Oglinzile retrovizoare aranjate astfel încât să permită şoferului să observe drumul spre partea din spate a vehiculului.
 • Comenzile diferitelor dispozitive ale vehiculului, care pot fi utilizate în timpul conducerii, trebuie să fie uşor accesibile de către şofer în timp ce vehiculul este în mişcare.

 

Menţiuni:

Condiţiile de echipare şi modelul sistemului de semnalizare se vor publica în luna ianuarie 2021.

Va exista însă o perioadă de tranziţie de 12 luni iar vehiculele echipate deja pe lateral şi în spate cu un dispozitiv destinat să semnalizeze prezenţa punctelor oarbe, vor fi considerate conforme chiar dacă au în dotare un dispozitiv ce nu este strict conform cu modelul aprobat.

 

Comunicat de presă: https://bit.ly/37PmGMu

Reguli Decret: https://bit.ly/2W1LiMk

Lege: https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042532379

Dacă ai întrebări, nu ezita să ne scrii. O întreagă echipă de suport îți stă la dispoziție.

#echipaTSG

 

TSG Admin

6 comentarii

 • Pingback: Franta introduce noi autocolante obligatorii pentru camioane si autocare - Transport Academy by Decebal Popescu

 • bonca

  16 decembrie 2020 at 4:46 pm

  Pentru transportoarele auto, unde se amplaseaza aceste autocolante???
  Legea nu spune nimic…. si nici nu se exemplifica!

  Raspunde

  • TSG Admin

   17 decembrie 2020 at 2:21 pm

   Bună ziua,

   Criteriile de poziționare a semnalizării spate nu se aplică autovehiculelor și vehiculelor tractate pentru care există o imposibilitate tehnică. Nu se aplică: vehiculelor de tip semiremorcă port-container, transportor auto, echipamentelor de tractare temporară a semiremorcilor in terminale, vehiculelor cisternă, vehiculelor cu platformă, benelor cu ușă detașabilă, platformelor tip carucior. Aceste vehicule trebuie să fie marcate pe partea din spate într-o poziție compatibilă cu caracteristicile lor tehnice.

   Derogarea la decret se poate accesa aici: (Articolul 4, paragraful 3): https://www.securite-routiere.gouv.fr/sites/default/files/2020-11/19_11_2020_am_signilisation_angles_morts-1.pdf

   Pentru alte detalii vă stăm la dispoziție.
   Toate cele bune.

   Raspunde

 • sandru ovidiu

  30 decembrie 2020 at 2:19 pm

  Buna ziua,in benzinarii exista oare la vanzare la intrarea in Franta? masina pleaca acum in cursa nu mai am timp sa le comanda de la noi.

  Raspunde

  • TSG Admin

   30 decembrie 2020 at 4:40 pm

   Buna ziua,

   Momentan nu avem informații privind posibilitatea de achiziție autocolante din stații. Revenim cu mesaj către d-voastră în măsura în care se vor comunica noi date.

   Pentru alte detalii vă stăm la dispoziție.

   Toate cele bune.

   Raspunde

 • Valentin

  4 februarie 2021 at 9:25 am

  Buna ziua de la ce data ne poate amenda Jandarmeria dacă nu avem stickerul?

  Raspunde

Adauga un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii